Veelgestelde vragen


De aankoop van woningen in Spanje voor vakantiedoeleinden, investeringen of permanente bewoning is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hoewel het koopproces in Spanje niet moeilijker is dan in elk ander Europees land, dient men toch uiteraard rekening te houden met de Spaanse wetgeving en reglementering.

Voor klanten die een woning willen kopen of bezoeken, hebben we een begeleiding voor de veilige aankoop.

Unknown-1

Vrijblijvend gesprek


Overweegt u een villa of appartement in Spanje te kopen en bent u zich aan het oriënteren? Een opbrengsteigendom? Een tweede verblijf? Verhuizen? Dan heeft u vast een aantal vragen en behoefte aan informatie.

Daar we zelf in Spanje en België wonen, weten we als geen ander wat er allemaal bij komt kijken, bij aankopen en bij verhuizen.

Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend adviesgesprek waarin we uw vragen beantwoorden en uw woonwensen inventariseren. Hierna bent u zeker van een goede voorbereiding en kunt u zelf bepalen of u uw zoektocht naar uw droomwoning wilt starten.

AFSPRAAK MAKEN

Voor de aankoop


Samen met u maken wij een selectie aan de hand van uw wensen- en eisenpakket. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gewenste omgeving en het uitzicht, aantal slaapkamers, ligging en budget. De geselecteerde huizen gaan we samen met u en de verkoopmakelaar bezichtigen. Wij adviseren maximaal drie bezichtigingen per dag, anders ziet u door de bomen het bos niet meer.

 • Volgens onderzoek is de “locatie” de meest beslissende factor bij de aankoop van een huis.
 • De bezichtiging is het belangrijkste moment voorafgaand aan het besluit om wel of niet te kopen. Reserveer daar voldoende tijd voor!

Na de aankoop


Na de aankoop komen er vaak nog vragen of extra wensen bij u op. Daarvoor blijven wij uw vertrouwde aanspreekpunt. Ons ervaren team bestaat uit op kwaliteit geselecteerde lokale partners, ieder met hun specifieke expertise, waardoor u van A tot Z vakkundig wordt begeleid.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een hosting service wanneer u ervoor kiest om uw woning te verhuren.
 • Een poolman die wekelijks en in het hoogseizoen 2-wekelijks uw zwembad komt controleren en onderhouden.
 • Een tuinman die volgens afspraak uw tuin komt doen.
 • Een klusjesman voor klein onderhoud, een schilder, een bouwer of een architect.

Extra kosten?


Naast de verkoopprijs van Spaans onroerend goed dient u in ieder geval rekening te houden met BTW, notariskosten, registerkosten, administratiekosten, aanmelden NIE-nummer bij Belastingen en advocaatkosten. Dit zal ongeveer 12-13% van de verkoopprijs zijn.

Wat is een NIE-nummer?


Een NIE-nummer is een Spaans belastingnummer dat u nodig heeft om in Spanje onroerend goed of een auto te kopen, maar ook om gas, water en elektriciteit aan te vragen. Dit nummer kunt u in België aanvragen bij het Spaanse consulaat (duurt  ± 12 weken) of in Spanje bij de vreemdelingenpolitie. De wachttijden bij de vreemdelingenpolitie zijn lang.

Wij kunnen dit NIE-nummer voor een kleine bijdrage voor u verzorgen. U maakt 1-2 weken van te voren een afspraak wanneer u met een pasfoto naar Spanje komt, u wordt van uw verblijfplaats opgehaald en naar de vreemdelingen politie gebracht. Binnen 10 minuten heeft u het noodzakelijke NIE-nummer in handen.

Aankoopproces


Indien we uw droomwoning hebben gevonden dan word er een bod uitgebracht bij de eigenaar. Wanneer het bod wordt geaccepteerd dient u een aanbetaling te doen van ongeveer € 3.000,- (afhankelijk van de verkoopprijs). Dit is om de woning uit de verkoop te halen. Dit bedrag wordt op een “derden rekening” gestort van een advocaat of de verkoopmakelaar.

Hierna schakelen we voor u een advocaat in, die ook Nederlands spreekt. De advocaat onderzoekt of alles in orde is qua bouwvergunning, woonvergunning  etc. en of er nog schulden op de woning zitten. Indien alles in orde is vraagt ze bij de verkopende partij om een voorlopig koopcontract, eventueel aangevuld met haar aanbevelingen. In het voorlopig koopcontract staat ook de maximale overdrachtsdatum vermeld. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract betaalt u 10% minus de reeds betaalde € 3.000,-

Wanneer er iets niet in orde is met de woning en u van aankoop afziet, ontvangt u de aanbetalingen allemaal terug.

Opvolging bij aankoop


Wanneer u een weloverwogen keuze heeft gemaakt worden de gestor (administrateur en fiscalist) en de abogado (advocaat) ingeschakeld om het door u gekozen onroerend goed te controleren op de volgende zaken:

 • Eigendomsregister (Registro de la Propiedad)
 • Woonvergunning (Licencia Primer Ocupación)
 • Bouwverordening
 • Openstaande rekeningen bij de Nutsbedrijven
 • Openstaande Gemeentelijke belastingen
 • Voorlopig koopcontract
 • Energielabel (Certificado de Eficiencia Energética).

Soms geven wij het advies om de woning door onze partner bouwkundig te laten onderzoeken.